Biyolojik Mücadele Araştırma Laboratuvarı
Laboratuvarımızda, böceklerde hastalık meydana getirme özelliği bulunan entomopatojen nematodlar, entomopatojen funguslar ve entomopatojen bakteriler kullanılarak tarım ve orman zararlısı olarak kabul edilen böcek türlerine karşı farklı araştırmalar yürütülmektedir. Özellikle son yıllarda bölgemizde önemli bir problem haline gelen kestane gal arısı ve fındık kahverengi kokarcasına karşı farklı biyolojik mücadele yöntemlerinin test edildiği deneyler yürütülmektedir. Ayrıca lisans öğrencilerimize entomoloji ile ilgili dersler ve uygulamalar bu laboratuvarda verilmektedir.
Araştırmacılar
- Doç. Dr. Barış GÜLCÜ
Botanik Araştırma Laboratuvarı
Laboratuvarımızda; Bitki Sistematiği, Etnobotanik, Arkeobotanik, Ekoloji ve Palinoloji üzerine bilimsel araştırmalar, araştırma projeleri ve lisansüstü çalışmalar yapılmaktadır. Laboratuvarımızda Düzce ilinin farklı ilçelerinin botanik kültürünü araştırmak amacıyla yürütülen lisansüstü çalışmalarla çeşitli etnobotanik çalışmalar tamamlanmıştır. Ayrıca Düzce yöresinde üretilen balların polen analizi yine laboratuvarımızda gerçekleştirilen yüksek lisans tezi ile ortaya konulmuştur. Laboratuvarımızda çalışmaları devam eden doktora tezi kapsamında Kütahya-Seyitömer Höyük Erken Tunç Çağı Arkeolojik kazısında elde edilen arkeobotanik malzeme ile ata tohumlarımız ve güncel etnobotanik veriler araştırılmaktadır.
Araştırmacılar
- Prof. Dr. Ernaz ALTUNDAĞ ÇAKIR
Deniz Biyolojisi Araştırma Laboratuvarı
Laboratuvarımızda, denizlerimizin biyolojik çeşitliliğine yönelik kapsamlı araştırmalar yürütmekte ve sucul türlerin ve popülasyonlarının genetik yapıları üzerine önemli veriler elde etmektedir. Laboratuvarımız, deniz ekosisteminin sağlığını ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla araştırma projeleri gerçekleştirmektedir. Laboratuvarımızda elde ettiğimiz veriler, balıkçılık yöneticileri ve balıkçılık sektörüne rehberlik ederek, deniz kaynaklarının korunmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır.
Araştırmacılar
- Prof. Dr. Deniz YAĞLIOĞLU
Hücre Fizyolojisi Araştırma Laboratuvarı
Laboratuvarımızda; canlı sistemlerin biyolojik/fizyolojik süreçlerini araştırmak amacıyla çeşitli hücre hatları kullanılarak in vitro çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar diyabet ve kardiyomiyopati gibi kompleks hastalıkların moleküler temellerini veya hücre içi sinyal yolaklarını aydınlatmaya yönelik çalışmaları içermektedir. Hücre düzeyinde hastalık mekanizmasını incelemek, yeni tedavi stratejileri geliştirmek ve yeni biyoteknolojik çözümler üretmek hedeflenmektedir.
- Doğal Ürünler, Diyabet ve Diyabet ile İlişkili Kardiyomiyosit Hasarı, Miyokardiyal İskemi ve Reperfüzyon Hasarı
Araştırmacılar
- Doç. Dr. Salih Tunç KAYA
- Arş. Gör. Tuğba KILIÇ
Limnoloji Araştırma Laboratuvarı
Laboratuvarımızda; içsu balık biyoçeşitliliği ve ekolojisi, istilacı sucul türler, tatlısu ekosistemlerinde biyolojik çeşitlilik ve su kalitesi, endemik ve nesli tehlike altındaki türler, balıkçılık biyolojisi ve kirlenmenin genotoksik etkileri gibi konularda lisans ve lisansüstü araştırmalar yürütülmektedir.
Bugüne kadar 2 TÜBİTAK, 7 BAP ve 7 diğer kamu destekli projeye ev sahipliği yapan laboratuvarda hâlen 3 BAP ve 1 TÜBİTAK projesi sürmektedir. Bu projeler kapsamında 5 yüksek lisans ve 1 doktora tezi tamamlanmış, 2 yüksek lisans ve 1 doktora tezi devam etmektedir. Arazi çalışmalarıyla toplanan tatlısu balıkları, algler, kabuklular, yumuşakçalar, sucul böcekler ve sürüngenlere ait örnekler laboratuvar envanterinde korunmakta ve eğitim amaçlı kullanılmaktadır.
Araştırmacılar
- Prof. Dr. Şerife Gülsün KIRANKAYA
Mikoloji ve Bakteriyoloji Araştırma Laboratuvarı
Mikoloji laboratuvarımızda, makrofungal ve mikrofungal türlerin tanımlası ve bazılarının stok kültürlerinin oluşturulması yapılmakta olup, ayrıca miksomiset (cıvık fungusların ) türlerinin taksonomisi, filogenetiği ve ekolojisi üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir. Bunlara ilaveten patojenik mayalar üzerinde antifungal aktivite çalışmaları devam etmektedir.
Bakteriyoloji laboratuvarımızda, çeşitli habitatlardan izole edilen bakteriyal türlerin tanılanması ve bunlar üzerinde biyolojik araştırmalar yapılmaktadır. Ayrıca tıbbi baktelerin kültür stoklanması ve bu stokların kullanılarak çeşitli materyal ve yeni sentezlenen kimyasal bileşiklerin antibakteriyal aktivite spektrumlarının ortaya çıkarılması üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir.
Araştırmacılar
- Prof. Dr. Başaran DÜLGER
Moleküler Genetik Araştırma Laboratuvarı
Laboratuvarımızda, Bölümümüz genetik ile ilgili derslerine yönelik uygulamalı eğitimlerin yanı sıra; Bal arısı biyoçeşitliliğinin moleküler ve morfometrik yöntemlerle incelenmesi,
- Arı ürünlerine yönelik AR-GE çalışmaları,
- Arı ürünlerinin sağlık alanındaki kullanımı,
- Balda polen analizi (melissopalinolojik analiz) gibi araştırmalar yürütülmektedir.
Araştırmacılar
- Doç. Dr. Meral KEKEÇOĞLU